top of page
  • Foto van schrijverLarisa

Gezonde leefstijl: 'Het begint bij nee leren zeggen'

Bijgewerkt op: 7 jan. 2019

Ken je dat gevoel als je voor de eerste keer over straat gaat hardlopen? Je wilt heel graag bewegen, maar je hebt het gevoel dat iedereen je aankijkt en het er raar uitziet hoe je loop. Dat gevoel heb ik nu een beetje bij het schrijven van mijn eerste blog.

Met hardlopen heb ik ondertussen al meer ervaring en ben ik bezig met het trainen voor mijn derde marathon, de marathon van New York. Dus met het schrijven van blogs gaat het ook vast goed komen.


Als aanjager van een gezonde leefstijl wil ik jullie graag vertellen over mijn ervaringen waar ik zelf als professional en moeder tegenaanloop. Gisteren sprak ik met een directrice van een kinderopvangorganisatie waar ik onder andere over Jongeren op Gezond Gewicht heb gesproken. Zij vroeg zich af hoe we ouders kunnen overtuigen dat het meer drinken van water en het stimuleren van het eten van groente en fruit echt beter voor je kind is. Vandaag heb ik ervaren dat dit begint bij consequent ‘nee’ zeggen.


Ik liep met mijn dochtertje van 3 jaar in de stad om een afscheidscadeautje voor de juf te kopen. We waren nog geen 2 minuten in de stad of de vraag kwam al: ‘Mag ik een snoepje?’, dat terwijl ze net thuis een appel op had. Vervolgens liepen we langs de ijscoman dus volgde de vraag: ‘Mag ik een ijsje?’. En nog geen minuut later was de vraag: ‘Mag ik een stroopwafel?’. Om half elf in de ochtend! Zucht. De verleidingen zijn ook gewoon zo groot en helaas kwamen we niet langs een groente of fruit kraam. De weg naar de boekenwinkel en terug naar huis heb ik gelukkig ‘gered’, waar ik een bakje met lekkere snoepgroente kon geven.

Om terug te komen op de vraag van de directrice van de kinderopvangorganisatie, denk ik dat het goed is als ouders zich ervan bewust zijn dat 1 snoepje/ snackje per dag echt genoeg is en dat ze dit ene snoepje meerdere keren op een dag aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de traktaties op school of na schooltijd thuis, bij opa of oma, bij de BSO of in de winkel of het ijsje als toetje, vooral met dit warme weer. Ik denk daarom dat het goed is als juist de scholen/ kinderdagverblijven het goede voorbeeld geven, er al veel winst behaald wordt. Hier is dan in ieder geval de verleiding er niet.



0 opmerkingen

Comments


bottom of page