top of page
  • Foto van schrijverLarisa

Kinderspel: spelenderwijs is er veel te leren

Bijgewerkt op: 7 jan. 2019

De kilometers zitten in de benen, de marathon van New York komt nu steeds dichterbij. Een mooie en spannende uitdaging. Iedere keer als ik ga hardlopen vraag ik me altijd af hoe het zal gaan en hoe mijn lichaam gaat reageren. Maar goed, naar mate de training vordert krijg ik vanzelf antwoord. Daarnaast vraag ook ik me af en toe af wat nou goed voor je is.


Hoe krijg je de juiste kennis en informatie over een gezonde leefstijl? Veel dingen doe je uit automatisme of gewoonte. Soms kan het ook dat je iets van thuis uit mee hebt gekregen waarvan je dacht dat het gezond was, maar nu toch niet zo blijkt te zijn. En hoe breng jij je kinderen de informatie over? Mijn dochtertje is mij soms in ieder geval al te slim af als ze me weer ziet hardlopen door te zeggen: “Mama ik ga niet hardlopen hoor, want daar wordt ik moe van.” En daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Tegelijkertijd rent ze wel ‘100 x’ naar de glijbaan als ze aan het spelen is. Spelenderwijs is er dus veel te leren.


Zo was ik onlangs voor een project rondom laaggeletterdheid en gezondheid met een aantal laaggeletterden in een supermarkt. Samen namen we deel aan een ‘supermarktsafari’. En een safari is het echt voor deze mensen. Op basis van de schijf van vijf moest ik samen met een laaggeletterde vrouw graan producten verzamelen. Tijdens het uitzoeken van de producten bemerkte ik dat het voor mij zo vanzelfsprekend is om een volkoren brood of zilvervlies rijst te pakken, maar dat dit heel lastig is als je niet goed kan lezen. En hoe kan je dit aan deze mensen meegeven of hoe kan je ze zelfs bereiken? Gelukkig is zij bij het project betrokken geraakt door de praktijkondersteuner van de huisarts. Samen gingen we spelenderwijs aan de gang met de producten en kon zij door de plaatjes op de verpakkingen zien, bijvoorbeeld de rijstkorrel of het tarwe tekentje, welke de gezonde producten waren. Met wat uitleg van een diëtiste kregen we gelijk de kennis mee over de hoeveelheden en de suiker en zout gehalten. Ook ik schrok hierbij van een aantal producten.


Mij heeft het in ieder geval weer een stuk bewustwording gegeven en heeft het me geleerd om juist veel te vertellen aan je kinderen waarom bepaalde producten of dingen goed zijn om te doen. Want zoals mijn zoontje onlangs aangaf: ‘Mama, jij zorgt dat de kindjes gezond worden.' Een mooier compliment kun je niet krijgen.




0 opmerkingen

Comments


bottom of page